studnia

Czyścimy studnie – jak to robić zgodnie ze sztuką?

Praktycznie wszystkie studnie wymagają czyszczenia po dłuższym czasie ich użytkowania. Tylko w ten sposób można zadbać o dobrą jakość wody pitnej. Zamulenie zmniejsza także wydajność zamontowanej tam pompy. W jaki sposób poprawnie więc ją wyczyścić? Podpowiadamy.

Jak powinny być czyszczone studnie?

Studnie w Zielonej Górze oraz w każdym innym mieście muszą być poddawane regularnym procesom czyszczenia. Dzięki temu uzyskiwana woda będzie wolna od szkodliwych związków chemicznych i niebezpiecznych bakterii. Sam proces czyszczenia należy wykonać najlepiej w trakcie przeglądów i konserwacji.

Fachowcy zajmujący się zawodowo dbaniem o jakość wody z prywatnych studni dysponują odpowiednimi narzędziami, które pozwalają przeprowadzić wszystkie wymagane testy. Następnie na podstawie tych danych wykonują kompleksowy i bezpieczny proces czyszczenia. Po jego zakończeniu otrzymujemy niezbędny certyfikat jakościowy dotyczący jakości wody ze studni.

Dlaczego należy regularnie czyścić studnie?

Regularne czyszczenie studni pozwala zredukować zagrożenia związane z rozwojem niebezpiecznych mikroorganizmów, w tym groźnych bakterii. Tworzą się one na ścianach studni, gdzie temperatura i wilgotne warunki są idealnym środowiskiem do ich rozwoju. Wpływ na to może mieć niepoprawna instalacja lub rozszczelnienie niektórych elementów.

Kiedy studnie wymagają czyszczenia?

Czyszczenie studni odbywa się zarówno przed jej oddaniem do użytku, jak i w trakcie użytkowania oraz przed wykonaniem jej modernizacji. Na przykład przeprowadzając wiercenie studni w Zielonej Górze specjaliści dokładnie sprawdzą jakość wody i w zależności od potrzeb wykonają niezbędne czynności, które poprawiają jej stan. Dopiero po przeprowadzeniu tych robót możliwe są kolejne kroki montażowe.

Posiadając studnie na własnej posesji należy uważnie obserwować stan wody. Niepokojące objawy sugerujące to, że należy przeprowadzić proces czyszczenia mogą dotyczyć przede wszystkim nietypowego zapachu cieczy. Pojawić się może także jej zmętnienie, zmieni się także jej smak.