wybor sera

Sery dojrzewające – w jakich daniach się sprawdzają?

Sery dojrzewające są często uważane za bardziej ekskluzywne od pozostałych serów. Wynika to z faktu, iż powstają one znacznie dłużej niż inne sery. Jak sama nazwa wskazuje muszą po prostu dojrzeć. Dzięki temu osiągają świetny smak, bez którego trudno wyobrazić sobie niektóre potrawy.

Gdzie szukać serów dojrzewających i dodatków do nich?

Niektóre sery dojrzewające w naszym kraju bardzo trudno jest znaleźć. W zwyczajnych supermarketach oferta kończy się zazwyczaj na obecności grana padano, cheddara oraz ewentualnie parmezanu. Z tego powodu lepiej wybrać internet, gdzie po wpisaniu frazy „sery dojrzewające hurt” możemy znaleźć miejsce, gdzie zakupimy wiele różnych serów dojrzewających.

Ser to jednak nie wszystko. Trzeba dobrać do niego odpowiednie dodatki tak by smakował możliwie jak najlepiej. Z tego powodu potrzebna mogą się okazać oferująca wędliny hiszpańskie hurtownia, która zaoferuje szeroki ich wybór. Odpowiednie wędliny świetnie dopełnią się z serem w formie przystawki.

W jakich daniach wykorzystuje się sery dojrzewające?

Sery dojrzewające są dość specyficzne, gdyż potrzebują wiele czasu by dojrzeć, co nadaje im swój unikalny smak. Najczęściej spotkamy dojrzewające sery włoskie, szwajcarskie czy też angielskie. Istnieją jednak również uznane hiszpańskie propozycje takie jak ser manchego.

Jednym z popularniejszych dań, które nie może istnieć bez dojrzewającego sera jest włoskie spaghetti carbonara. Danie to opiera się bowiem na zaledwie kilku składników, wśród których znajdziemy owczy ser dojrzewający pecorino. Oprócz pecorino do carbonary używa się jajek, guanciale czyli podgardla wieprzowego oraz pieprzu.

Jaki jest smak serów dojrzewających?

Z racji na to, że sery dojrzewające leżakują nawet do trzech lat zyskują one naprawdę ciekawego smaku. Połączenia są naprawdę ciekawe, gdyż na przykład parmezan to ser nie tylko słony i pikantny, ale też lekko owocowy. To samo można powiedzieć o nieco słodkim i bardzo mocnym oraz wyrazistym cheddarze. Czasem napotkać można nuty orzechowe tak jak w na przykład w Emmentalerze.