0.7 C
Warszawa
wtorek, 21 stycznia, 2020

Grzyby dobre na wszystko

Popularne

Przydatne w domu i w pracy: woreczki strunowe

Foliowe woreczki z zapięciem strunowym to absolutny hit, jeśli chodzi o wszechstronność zastosowania. Można ich używać na wiele sposobów,...

Plamy wątrobowe – czym są i czy można się ich pozbyć?

Ciemnobrązowe lub brązowe plamki na skórze u osób starszych to tak zwane plamy wątrobowe. Jednak nie mają nic wspólnego...

Nowe kilometry dróg – infrastruktura drogowa w Polsce na koniec 2019 roku

Tempo budowy dróg w Polsce utrzymuje dobrą dynamikę. W samym 2019 roku wydano na ten cel ogromne kwoty, a...

5 podstawowych błędów w makijażu, czyli jak się nie malować

Niemal każda kobieta korzysta w dobrodziejstw makijażu. Niektóre z nas nie wyobrażają sobie wyjścia z domu bez warstwy make-upu,...

Zazwyczaj jadamy je okazjonalnie, od wielkiego dzwonu. Unikamy ich ze strachu przed groźnymi zatruciami i z góry zakładamy, że są ciężkostrawne. Dodajemy je do potraw głównie ze względu na walory zapachowe i smakowe. Jednak mało kto wie, że grzyby mają wiele cennych właściwości.

Składają się w 80-90% z wody, która pod wpływem obróbki termicznej lub suszenia częściowo odparowuje. W suchej masie grzybowej 30- 50% stanowią wartościowe białka, które zawierają także takie aminokwasy, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć sam. Najwięcej łatwo przyswajalnego białka mają prawdziwki i pieczarki.

Amatorzy zbierania i jedzenia grzybów muszą wiedzieć, że są one nie tylko smaczne, ale zawierają w swoim składzie pewne ilości żelaza, potasu, magnezu, cynku, selenu, manganu, witamin z grupy B (szczególnie tiaminy, ryboflawiny, niacyny i pirydoksyny) a nawet witaminy C. Trzeba jednak pamiętać, że aby stały się one dla organizmu dobrym źródłem tych składników nie wystarczy dodać do bigosu czy barszczu kilku grzybów. Powinny one grać główna rolę w potrawie (np. wegańskie flaczki z boczniaków). Ponadto grzyby są bogate w błonnik pokarmowy nierozpuszczalny (celuloza, ligniny i chityna) oraz rozpuszczalny (beta – glukany i chitosan).

Polacy uwielbiają grzyby. Jesienią królują leśne borowiki, kurki, maślaki czy rydze, ale przez cały rok w sklepach dostępne są pieczarki. Warto na stałe wprowadzić je do swojej diety ponieważ jedną z ważniejszych ich cech jest to, że skutecznie obniżają cholesterol.

– Spożywanie grzybów leśnych zmniejsza stężenie całkowite cholesterolu, obniża glikemię i ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko udarów. Grzyby a zwłaszcza pieczarki działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne poprawiając odporność naszego organizmu – mówi Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.

Duża zawartość wody, mało tłuszczu i błonnik pokarmowy to trzy wyznaczniki, które gwarantują zdrową dietę i małą ilość kalorii. Grzyby spełniają te warunki, możemy więc je włączyć do jadłospisu i wykorzystywać w codziennej diecie. 100 g świeżych grzybów to tylko 35 kcal, lecz 100 g grzybów suszonych to już 230 kcal. Warto więc przemyśleć obecność aromatycznych grzybów podczas procesu odchudzania.


Na podstawie między innymi: J. Rajewska i B. Bałasińska „Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie” Postępy Hig Med. Dosw, 2004, 58, 352 – 357.

Ostatnio dodane

Rajd Dakar 2020 – podsumowanie 42. edycji najtrudniejszego rajdu na świecie

Za nami 42. edycja najtrudniejszego i śmiało można powiedzieć - jednego z najbardziej emocjonujących rajdów na świecie - Rajdu...

Kalkulator trzeźwości – czy warto z niego korzystać?

Prowadzenie pojazdu mechanicznego (np. samochodu) w stanie nietrzeźwości jest przestępstwem. Stan nietrzeźwości u kierowcy zachodzi wtedy, gdy stężenie alkoholu we krwi kierowcy przekracza 0,5...

Jakie typy nieruchomości najczęściej wybierają inwestorzy?

Zakup mieszkania pod inwestycję to bardzo duże przedsięwzięcie. Wybierając nieruchomość należy kierować się pewnymi zasadami, które wpłyną na jego atrakcyjność. Skuteczne inwestowanie w mieszkania...

Przydatne aplikacje na Android za darmo

Coraz więcej osób ma tendencję do uczynienia ze swojego telefonu czegoś w rodzaju swoistego centrum dowodzenia, które służy im do nieco bardziej sprawnego zarządzania...

Granie na YouTube – czy to nadal się opłaca?

Zdecydowana większość najpopularniejszych youtuberów, którzy po dziś dzień biją rekordy popularności, a ich wizerunki i wartość marketingowa są wyceniane na miliony dolarów, zaczynali w...

Podobne artykuły