4.9 C
Warszawa
sobota, 16 stycznia, 2021

Grzyby dobre na wszystko

Popularne

Zalety instalacji fotowoltaicznej

Ostatnimi czasy instalacje fotowoltaiczne cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, bowiem jak wiadomo ceny za prąd elektryczny z...

Jak chronić firmę przed utratą danych?

Każda firma, nie ważne jakim aspektem działalności się zajmuje przetwarza dane osobowe oraz często dysponuje informacjami bardzo poufnymi czy...

Jak dobre okna wpływają na jakość domu?

Wybór odpowiednich okien PCV sprawi, że wnętrze każdego domu będzie zdecydowanie bardziej przytulne, komfortowe, bezpieczne. To właśnie stolarka okienna...

Trzy najpopularniejsze firmy bukmacherskie w Polsce

Czy interesowaliście się kiedyś jacy bukmacherzy online są najpopularniejsi wśród graczy? O ile spółka zajmujące pierwsze miejsce raczej nikogo...

Zazwyczaj jadamy je okazjonalnie, od wielkiego dzwonu. Unikamy ich ze strachu przed groźnymi zatruciami i z góry zakładamy, że są ciężkostrawne. Dodajemy je do potraw głównie ze względu na walory zapachowe i smakowe. Jednak mało kto wie, że grzyby mają wiele cennych właściwości.

Składają się w 80-90% z wody, która pod wpływem obróbki termicznej lub suszenia częściowo odparowuje. W suchej masie grzybowej 30- 50% stanowią wartościowe białka, które zawierają także takie aminokwasy, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć sam. Najwięcej łatwo przyswajalnego białka mają prawdziwki i pieczarki.

Amatorzy zbierania i jedzenia grzybów muszą wiedzieć, że są one nie tylko smaczne, ale zawierają w swoim składzie pewne ilości żelaza, potasu, magnezu, cynku, selenu, manganu, witamin z grupy B (szczególnie tiaminy, ryboflawiny, niacyny i pirydoksyny) a nawet witaminy C. Trzeba jednak pamiętać, że aby stały się one dla organizmu dobrym źródłem tych składników nie wystarczy dodać do bigosu czy barszczu kilku grzybów. Powinny one grać główna rolę w potrawie (np. wegańskie flaczki z boczniaków). Ponadto grzyby są bogate w błonnik pokarmowy nierozpuszczalny (celuloza, ligniny i chityna) oraz rozpuszczalny (beta – glukany i chitosan).

Polacy uwielbiają grzyby. Jesienią królują leśne borowiki, kurki, maślaki czy rydze, ale przez cały rok w sklepach dostępne są pieczarki. Warto na stałe wprowadzić je do swojej diety ponieważ jedną z ważniejszych ich cech jest to, że skutecznie obniżają cholesterol.

– Spożywanie grzybów leśnych zmniejsza stężenie całkowite cholesterolu, obniża glikemię i ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko udarów. Grzyby a zwłaszcza pieczarki działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne poprawiając odporność naszego organizmu – mówi Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.

Duża zawartość wody, mało tłuszczu i błonnik pokarmowy to trzy wyznaczniki, które gwarantują zdrową dietę i małą ilość kalorii. Grzyby spełniają te warunki, możemy więc je włączyć do jadłospisu i wykorzystywać w codziennej diecie. 100 g świeżych grzybów to tylko 35 kcal, lecz 100 g grzybów suszonych to już 230 kcal. Warto więc przemyśleć obecność aromatycznych grzybów podczas procesu odchudzania.


Na podstawie między innymi: J. Rajewska i B. Bałasińska „Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie” Postępy Hig Med. Dosw, 2004, 58, 352 – 357.

Ostatnio dodane

Wybieramy meble do biura. Czym powinny się charakteryzować?

Dobrze dobrane, prawidłowo zmontowane i odpowiednio pielęgnowane meble biurowe zdecydowanie poprawią komfort pracy oraz pozwolą na to, aby obowiązki...

Najważniejsze kroki do tego, aby fachowo giąć blachy

Gięcie blach jest procesem, dzięki któremu bez większego problemu nadamy materiałowi odpowiedni kształt i będziemy mogli go wykorzystać w odpowiednim, dedykowanym miejscu. Do tego...

Jak dobre okna wpływają na jakość domu?

Wybór odpowiednich okien PCV sprawi, że wnętrze każdego domu będzie zdecydowanie bardziej przytulne, komfortowe, bezpieczne. To właśnie stolarka okienna w dużej mierze gwarantuje, że...

Jak zapobiegać powstawaniu próchnicy

Próchnica pojawia się bez względu na wiek, zarówno u dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Jej pojawianiu się sprzyjają predyspozycje genetyczne, ale i...

Czym się kierować wybierając firmę od systemów AV?

Systemy AV, czyli takie, które pozwalają w nowoczesnych biurach, instytucjach, urzędach i innych miejscach między innymi prowadzić pracę zdalną wymagają odpowiedniego zaprojektowania oraz wykonania....

Podobne artykuły