4.9 C
Warszawa
czwartek, 6 maja, 2021

Grzyby dobre na wszystko

Popularne

Top 5 najsłynniejszych polskich obrazów historycznych

Polscy artyści interesujący się malarstwem historycznym nie mogli narzekać na brak inspiracji do tworzenia wielkich dzieł. Dzieje naszego kraju...

Rozwód i alimenty – co musisz wiedzieć?

Rozwiązanie małżeństwa poprzez rozwód to ostateczna forma zakończenia związku. Jak wygląda procedura uzyskania rozwodu i jakie dokumenty są wymagane?...

Wynajem długo czy krótkoterminowy. Wady i zalety.

Lokowanie pieniędzy w nieruchomości jest ostatnio coraz ciekawszą alternatywą dla inwestorów. Szczególnie dla tych, którzy rozpoczynają swoją drogę inwestycyjną...

Dlaczego związki się rozpadają?

Rozpad związku to nic przyjemnego. Tak naprawdę obie strony na tym sporo tracą, okres ,,leczenia” jest zazwyczaj bardzo długi...

Zazwyczaj jadamy je okazjonalnie, od wielkiego dzwonu. Unikamy ich ze strachu przed groźnymi zatruciami i z góry zakładamy, że są ciężkostrawne. Dodajemy je do potraw głównie ze względu na walory zapachowe i smakowe. Jednak mało kto wie, że grzyby mają wiele cennych właściwości.

Składają się w 80-90% z wody, która pod wpływem obróbki termicznej lub suszenia częściowo odparowuje. W suchej masie grzybowej 30- 50% stanowią wartościowe białka, które zawierają także takie aminokwasy, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć sam. Najwięcej łatwo przyswajalnego białka mają prawdziwki i pieczarki.

Amatorzy zbierania i jedzenia grzybów muszą wiedzieć, że są one nie tylko smaczne, ale zawierają w swoim składzie pewne ilości żelaza, potasu, magnezu, cynku, selenu, manganu, witamin z grupy B (szczególnie tiaminy, ryboflawiny, niacyny i pirydoksyny) a nawet witaminy C. Trzeba jednak pamiętać, że aby stały się one dla organizmu dobrym źródłem tych składników nie wystarczy dodać do bigosu czy barszczu kilku grzybów. Powinny one grać główna rolę w potrawie (np. wegańskie flaczki z boczniaków). Ponadto grzyby są bogate w błonnik pokarmowy nierozpuszczalny (celuloza, ligniny i chityna) oraz rozpuszczalny (beta – glukany i chitosan).

Polacy uwielbiają grzyby. Jesienią królują leśne borowiki, kurki, maślaki czy rydze, ale przez cały rok w sklepach dostępne są pieczarki. Warto na stałe wprowadzić je do swojej diety ponieważ jedną z ważniejszych ich cech jest to, że skutecznie obniżają cholesterol.

– Spożywanie grzybów leśnych zmniejsza stężenie całkowite cholesterolu, obniża glikemię i ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko udarów. Grzyby a zwłaszcza pieczarki działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne poprawiając odporność naszego organizmu – mówi Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.

Duża zawartość wody, mało tłuszczu i błonnik pokarmowy to trzy wyznaczniki, które gwarantują zdrową dietę i małą ilość kalorii. Grzyby spełniają te warunki, możemy więc je włączyć do jadłospisu i wykorzystywać w codziennej diecie. 100 g świeżych grzybów to tylko 35 kcal, lecz 100 g grzybów suszonych to już 230 kcal. Warto więc przemyśleć obecność aromatycznych grzybów podczas procesu odchudzania.


Na podstawie między innymi: J. Rajewska i B. Bałasińska „Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie” Postępy Hig Med. Dosw, 2004, 58, 352 – 357.

Ostatnio dodane

Co zrobić z niepotrzebnymi książkami?

W życiu każdego książkoholika przychodzi taki moment, kiedy osobista kolekcja książek przestaje się mieścić w domowej biblioteczce. Trzeba przyznać,...

Programy do zarządzania projektami w erze pandemii – czy warto dać im szansę?

Pandemia koronawirusa wpłynęła na sposób funkcjonowania setek tysięcy firm. Jej skutkiem są jednak nie tylko likwidacje wielu podmiotów, ale również duże zmiany w zakresie...

Domowe sposoby na mrówki – czy zapewniają najwyższą skuteczność?

Małe mrówki w domu mogą wydawać się małym problemem. W rzeczywistości jednak okazują się bardzo uciążliwe. Owady pojawiają się zwykle w cieplejszych miesiącach roku...

Rodzaje form do pieczenia, w które warto się zaopatrzyć

Dobry piekarnik to nie wszystko, aby uzyskać doskonałe wypieki. Ciasto bez formy w odpowiednim kształcie może się nie udać. Jeżeli przygotowujemy własnoręcznie ciasto i...

Klimatyzacja w hali. Jak ją wybrać i jak serwisować?

Mimo kryzysu wiele firm decyduje się na różnego rodzaju inwestycje, które związane są z prowadzeniem działalności. Dzięki temu możliwe jest np. zwiększenie produkcji czy...

Podobne artykuły