4.9 C
Warszawa
sobota, 24 października, 2020

Grzyby dobre na wszystko

Popularne

Zalety pawilonów gastronomicznych

Pawilony gastronomiczne są bardzo popularne i można się z nimi spotkać w wielu miejscach, zarówno w mniejszych, jak i...

Jak położyć panele podłogowe?

Najczęściej do wykańczania podłóg w mieszkaniach stosowane są panele. Są stosunkowo tanie i proste w montażu. Ich odporność na...

Jak wyglądają projekty domów na wąską działkę?

Osoby planujące budowę domu często muszą mierzyć się z różnymi trudnościami. Częstym problemem jest niestandardowy kształt działki, utrudniający budowę...

Najpopularniejsze firmy bukmacherskie w Polsce

Sport może być rozumiany na wiele sposobów. Miłośnicy sportu mogą uprawiać go czynnie, jak również być fanami ulubionych drużyn...

Zazwyczaj jadamy je okazjonalnie, od wielkiego dzwonu. Unikamy ich ze strachu przed groźnymi zatruciami i z góry zakładamy, że są ciężkostrawne. Dodajemy je do potraw głównie ze względu na walory zapachowe i smakowe. Jednak mało kto wie, że grzyby mają wiele cennych właściwości.

Składają się w 80-90% z wody, która pod wpływem obróbki termicznej lub suszenia częściowo odparowuje. W suchej masie grzybowej 30- 50% stanowią wartościowe białka, które zawierają także takie aminokwasy, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć sam. Najwięcej łatwo przyswajalnego białka mają prawdziwki i pieczarki.

Amatorzy zbierania i jedzenia grzybów muszą wiedzieć, że są one nie tylko smaczne, ale zawierają w swoim składzie pewne ilości żelaza, potasu, magnezu, cynku, selenu, manganu, witamin z grupy B (szczególnie tiaminy, ryboflawiny, niacyny i pirydoksyny) a nawet witaminy C. Trzeba jednak pamiętać, że aby stały się one dla organizmu dobrym źródłem tych składników nie wystarczy dodać do bigosu czy barszczu kilku grzybów. Powinny one grać główna rolę w potrawie (np. wegańskie flaczki z boczniaków). Ponadto grzyby są bogate w błonnik pokarmowy nierozpuszczalny (celuloza, ligniny i chityna) oraz rozpuszczalny (beta – glukany i chitosan).

Polacy uwielbiają grzyby. Jesienią królują leśne borowiki, kurki, maślaki czy rydze, ale przez cały rok w sklepach dostępne są pieczarki. Warto na stałe wprowadzić je do swojej diety ponieważ jedną z ważniejszych ich cech jest to, że skutecznie obniżają cholesterol.

– Spożywanie grzybów leśnych zmniejsza stężenie całkowite cholesterolu, obniża glikemię i ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko udarów. Grzyby a zwłaszcza pieczarki działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne poprawiając odporność naszego organizmu – mówi Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.

Duża zawartość wody, mało tłuszczu i błonnik pokarmowy to trzy wyznaczniki, które gwarantują zdrową dietę i małą ilość kalorii. Grzyby spełniają te warunki, możemy więc je włączyć do jadłospisu i wykorzystywać w codziennej diecie. 100 g świeżych grzybów to tylko 35 kcal, lecz 100 g grzybów suszonych to już 230 kcal. Warto więc przemyśleć obecność aromatycznych grzybów podczas procesu odchudzania.


Na podstawie między innymi: J. Rajewska i B. Bałasińska „Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie” Postępy Hig Med. Dosw, 2004, 58, 352 – 357.

Ostatnio dodane

Zaawansowane usługi drukowania – szerokie możliwości

Doświadczone firmy poligraficzne nie mogą narzekać na brak zajęcia. Firmy o różnych profilach zlecają realizację różnorodnych projektów - począwszy...

W jaki sposób wybrać idealny fotelik samochodowy?

Fotelik samochodowy to jeden z najważniejszych zakupów, jaki poczynimy przed narodzeniem naszej pociechy. Inne elementy dziecięcej wyprawki takie jak wózek, przewijak, łóżeczko, pampersy czy...

Słodki stół na weselu – hit czy kit?

Z każdym rokiem w kwestii organizacji wesel pojawiają się kolejne nowości, które niekwestionowanie muszą pojawić się na przyjęciu. Jedną z takich atrakcji jest np....

Ogrodzenia betonowe: masywne, ciężkie, ale estetyczne

Różnorodność ogrodzeń zewnętrznych montowanych na prywatnych posesjach jest ogromna. Jeszcze więcej jest ich z tymi, które służą do wygrania terenów przemysłowych, firmowych, magazynowych, parkingów...

Armatura wodociągowa

Armatura wodociągowa stanowi bardzo ważny element każdej inwestycji, zarówno małej, związany z instalacją wodociągową w domu, jak i dużymi inwestycjami, które w dużej mierze...

Podobne artykuły