3.9 C
Warsaw
sobota, 14 grudnia, 2019

Grzyby dobre na wszystko

Popularne

Książki dla dzieci – pozytywny wpływ czytania

Czytanie dzieciom, to jeden z największych prezentów, jakie mogą od nas otrzymać. Dzięki temu nie tylko zaspokajamy ich potrzeby...

Jak chronić się przed smogiem?

Gdy nadchodzi jesień, w miastach oraz wzdłuż tras samochodowych w całej Polsce coraz częściej pojawia smog. Gdy przebywamy na...

Na co zwrócić uwagę przy wyborze karnisza?

Dekoracja okienna jest często bagatelizowanym elementem wystroju wnętrza, a to duży błąd. Odpowiednio zaaranżowana przestrzeń przy oknie wprowadza do...

Rośnie popularność Polski wśród zagranicznych turystów

Liczba zagranicznych turystów odwiedzających Polskę rośnie z roku na rok – w 2017 przyjechało ich ponad 18,3 mln i zostawili w naszym kraju blisko 33...

Zazwyczaj jadamy je okazjonalnie, od wielkiego dzwonu. Unikamy ich ze strachu przed groźnymi zatruciami i z góry zakładamy, że są ciężkostrawne. Dodajemy je do potraw głównie ze względu na walory zapachowe i smakowe. Jednak mało kto wie, że grzyby mają wiele cennych właściwości.

Składają się w 80-90% z wody, która pod wpływem obróbki termicznej lub suszenia częściowo odparowuje. W suchej masie grzybowej 30- 50% stanowią wartościowe białka, które zawierają także takie aminokwasy, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć sam. Najwięcej łatwo przyswajalnego białka mają prawdziwki i pieczarki.

Amatorzy zbierania i jedzenia grzybów muszą wiedzieć, że są one nie tylko smaczne, ale zawierają w swoim składzie pewne ilości żelaza, potasu, magnezu, cynku, selenu, manganu, witamin z grupy B (szczególnie tiaminy, ryboflawiny, niacyny i pirydoksyny) a nawet witaminy C. Trzeba jednak pamiętać, że aby stały się one dla organizmu dobrym źródłem tych składników nie wystarczy dodać do bigosu czy barszczu kilku grzybów. Powinny one grać główna rolę w potrawie (np. wegańskie flaczki z boczniaków). Ponadto grzyby są bogate w błonnik pokarmowy nierozpuszczalny (celuloza, ligniny i chityna) oraz rozpuszczalny (beta – glukany i chitosan).

Polacy uwielbiają grzyby. Jesienią królują leśne borowiki, kurki, maślaki czy rydze, ale przez cały rok w sklepach dostępne są pieczarki. Warto na stałe wprowadzić je do swojej diety ponieważ jedną z ważniejszych ich cech jest to, że skutecznie obniżają cholesterol.

– Spożywanie grzybów leśnych zmniejsza stężenie całkowite cholesterolu, obniża glikemię i ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko udarów. Grzyby a zwłaszcza pieczarki działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne poprawiając odporność naszego organizmu – mówi Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.

Duża zawartość wody, mało tłuszczu i błonnik pokarmowy to trzy wyznaczniki, które gwarantują zdrową dietę i małą ilość kalorii. Grzyby spełniają te warunki, możemy więc je włączyć do jadłospisu i wykorzystywać w codziennej diecie. 100 g świeżych grzybów to tylko 35 kcal, lecz 100 g grzybów suszonych to już 230 kcal. Warto więc przemyśleć obecność aromatycznych grzybów podczas procesu odchudzania.


Na podstawie między innymi: J. Rajewska i B. Bałasińska „Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie” Postępy Hig Med. Dosw, 2004, 58, 352 – 357.

Ostatnio dodane

Przydatne aplikacje na Android za darmo

Coraz więcej osób ma tendencję do uczynienia ze swojego telefonu czegoś w rodzaju swoistego centrum dowodzenia, które służy im...

Granie na YouTube – czy to nadal się opłaca?

Zdecydowana większość najpopularniejszych youtuberów, którzy po dziś dzień biją rekordy popularności, a ich wizerunki i wartość marketingowa są wyceniane na miliony dolarów, zaczynali w...

5 sposobów na dorobienie przez internet

Dorabianie przez internet oznacza dorabianie dzięki niemu od kilkudziesięciu do kilkuset złotych miesięcznie. Sposoby zarabiania przez internet mają większy i mniejszy potencjał dochodowy, ale...

GPS dla turysty i nie tylko

Urządzenia GPS są popularne wśród osób uprawiających turystykę, zwłaszcza wśród rowerzystów. I to nawet w dobie wszechobecnych smartfonów, które przecież moduł GPS również posiadają....

Wybór żarówki LED

Teraz jest odpowiedni czas, aby przejść na diody LED. Te żarówki zrobiły znaczące postępy w ciągu ostatnich kilku lat, wreszcie możemy się cieszyć odpowiednią...

Podobne artykuły