kawiarka

Czy warto korzystać z kawiarki?

Sposobów parzenia kawy jest tak wiele, jak samych rodzajów kawy, jednak jeden ze sposobów już od wielu lat cieszy się szczególną estymą. Kawa parzona w kawiarce jest przez wielu uznawana za jedyny prawidłowy sposób na przygotowanie tego pysznego naparu. Co warto wiedzieć o kawiarce, jak zrobić w niej kawę i dlaczego warto zainwestować w kawiarkę?

Kawiarka – co musisz i niej wiedzieć?

Kawiarka, inaczej nazywana makinetką jest urządzeniem, którego korzeni możemy dopatrywać się na początku XX wieku we Włoszech, gdzie inżynier Alfonso Bialetti opatentował ten oryginalny sposób przygotowywania kawy. Od tego czasu aż do dnia dzisiejszego, kawiarki cieszą się niesłabnącą popularnością, czego powodem jest szeroka wybór kawiarek na stronie https://www.magicmug.pl/pl/101-kawiarki.

Jak używać kawiarki?

W pierwszej kolejności powinniśmy zająć się odpowiednim zmieleniem ziaren kawy. Gorącą, wcześniej podgrzaną wodę powinniśmy wlać do dolnej części kawiarki, a następnie wsypanie zmielonych ziaren do sitka. Naszą kawę powinniśmy odpowiednio ubić, odkręcić górną część i pozostawić do zaparzenia. Ze względu na niesamowity aromat takiej kawy, do parzenia kawy w kawiarce powinniśmy użyć dokładnie tych samych ziaren, które wykorzystujemy do przygotowania espresso. Pozostawiając górne wieczko kawiarki otwarte, będziemy w stanie cały czas kontrolować nasz proces parzenia kawy. Jeżeli strumień kawy będzie wydawać odgłosy bulgotania, oznacza to, że nasza kawa jest idealnie zaparzona, a my powinniśmy przelać ją do filiżanek. Taki sposób przygotowania kawy sprawi, że nigdy już nie spojrzymy na kawę z ekspresu.

Dlaczego warto parzyć kawę w kawiarce?

Osoby korzystające z kawiarki przede wszystkim zwracają uwagę na idealny smak kawy, który jest znacznie bardziej dojmujący niż kawa z ekspresu. Kolejną, dużą przewagą nad innymi urządzeniami jest bezawaryjność kawiarki. Tam po prostu nie ma się co zepsuć, czego nie można powiedzieć o popularnych ekspresach do kawy. Kawiarka to również tanie urządzenie, dlatego przygotowywanie tego typu kawy nie musi wiązać się z dużą inwestycją w sprzęt.