Pieczarki od zawsze są w cenie. Jako smaczne produkty spożywcze wykorzystywane są w branży kulinarnej przez cały okrągły rok. Prowadzenie pieczarkarni może być całkiem dochodowym biznesem, pod warunkiem, że będziemy wiedzieli, w jaki sposób się do tego zabrać.
Na pewno wiedzieć to będą osoby mające do czynienia z tym biznesem o wiele dłużej od nas, można także spytać o poradę tych, którzy z różnych przyczyn zaprzestali działalności lub zwyczajnie przebranżowili się. Nabyć można używane lub zupełnie nowe sprzęty do pieczarkarni.
Wystarczy przejrzeć najpopularniejsze strony z aukcjami internetowymi, żeby zobaczyć konkurencyjne ceny i spośród złożonych ofert wybrać tę, która naszym zdaniem wydaje się najbardziej sprawdzona. Prowadzenie pieczarkarni wymaga ogromnej cierpliwości oraz dokładności.
Trzeba w wybranej lokalizacji postawić halę, w której będzie się hodowało te specyficzne grzyby. Postarać się trzeba o właściwą dla nich ściółkę oraz zamontować klimatyzację, dzięki której pieczarki będą szybko rosły, zapełniając wnętrze naszej hali.
Pieczarkowy raj
Hala przeznaczona na pieczarkarnię powinna być wybudowana na podstawie konstrukcji stalowej, dzięki temu będzie stabilna i wytrzymała na wszelkie czynniki zewnętrzne. Do stworzenia ścian w pieczarkarni wystarczą nam płyty poliuretanowe, są lekkie i niezwykle praktyczne.
Trzeba wyposażyć się także w zespoły agregatów chłodniczych wysokiej jakości oraz system odpowiadający za sterowanie klimatem na obszarze całej hali. Klimatyzacja wraz z wentylacją mają tutaj także ogromne znaczenie. Osoby pracujące przy regularnym zbiorze pieczarek powinny być zaopatrzone w odzież ochronną oraz skrzynie dostawcze, mogą być one wykonane z PCV, a także z drewna lub metalu.
Do każdej skrzyni powinno się zmieścić przynajmniej kilka kilogramów pieczarek. Po zbiorach pieczarki układamy skrzyniami na paletach, aby łatwo można było je transportować do samochodów dostawczych. Nie zaszkodzi także zaprojektować dyskretnego podjazdów dla ciężarówek transportujących później pieczarki do zakładów przemysłowych. Tuż przy hali powinno się znajdować także i takie miejsce!
Zarządca pieczarkarni
To inwestor, który ma szansę odnieść sukces na rynku usług spożywczych w dziedzinie hodowli i transportu. Zakładanie pieczarkarni w dzisiejszych czasach jest dochodowe tym bardziej, że do uprawiania pieczarek coraz częściej stosuje się nowoczesne technologicznie rozwiązania w postaci maszyn wyposażających hale, dzięki czemu pieczarki rosną w tempie o wiele szybszym, niż w czasach, gdy technika ogrzewania, chłodzenia i wentylacji nie była tak dalece posunięta do przodu.
Właściciele pieczarkarni nie mogą narzekać na brak odbiorców na swoje usługi. W gastronomii pieczarki często stosowane są do ulubionych przez nas wszystkich potraw i specjałów spod znaku włoskiej kuchni – znajdujemy je przecież w pizzy, zapiekankach, a także domowych sosach. Pieczarki świetnie ubogacają nasze domowe kuchnie, zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy dostępu do leśnych grzybów.
Więcej informacji znajdziesz na http://luckygrower.com/